Manna-Apu 20 vuotta

Vuosi 2016 on Manna-Avulle merkkivuosi, sillä silloin yhdistys on auttanut puutteessa olevia 20 vuotta. Työ alkoi kahden uskovaisen miehen halusta auttaa. Seppo Jansson ja Martti Velhonoja olivat kumpikin tahollaan rakentaneet suhteet, joilla saivat ruokaa jaettavaksi erityisesti asunnottomille. Miehet alkoivat toimia yhteistyössä ruoan jakajina. Kun kaupoista sai 90-luvulla ruokaa yhä enemmän, varastoimisesta tulikin jo haaste. Toimintaan tarvittiin tiloja ja järjestäytymistä.

Keväällä -96 Espoon kaupunki tarjosi toimitilaa juuri perustetulle Manna-Apu –yhdistykselle. Manna-Apu on toiminut Mankkaalla, Tapiolassa ja Espoon keskuksessa kahdessa eri osoitteessa. Paikkaa on vaihdettu entisen käytyä pieneksi. Kun on saatu lisää tilaa parempien yhteyksien varrelta, asiakkaita on tullut lisää. Nykyiset toimitilat ovat Espoon kaupungin omistuksessa.

Kristillinen vakaumus on ollut toiminnan taustalla alusta asti, ja säilyy. Ruoan lisäksi halutaan antaa mahdollisuus hengelliseen apuun.

Manna-Avun arki on kiireinen. Vapaaehtoiset työntekijät hakevat ruoan autoilla, lajittelevat, jakelevat ja pitävät huolta tilojen siisteydestä. Osa-aikaisia vapaaehtoisia työntekijöitä on noin kolmekymmentä. Heitä jokaista tarvitaan, sillä ruokaa hakee nykyisin 500-700 asiakasta viikossa. Hakijoilla on omat perheensä ja ystävänsä, eli Manna-Avun jakaman ruoan varassa elää kymmeniätuhansia espoolaisia ja kauempaakin tulevia. Manna-Apu edistää kestävää kehitystä. Sen kautta ohjautuu käyttöön vuodessa 450 000 kg ruokaa, joka muutoin joutuisi jätteisiin.Lama-aika ja turvapaikanhakijoiden suuri määrä näkyvät nyt. On aivan varmaa, että työmme tarve vain kasvaa, sanoo Manna-Avun nykyinen toiminnanjohtaja Harri Simonen.

Palaa takaisin